1.12.2022
Jätteiden kierrätys on mitä parhain ekoteko

Mustankorkea Oy:n lajittelupihalla on asioinut tänä vuonna jo 31 000 yksityisasiakasta. Lajittelupiha on tarkoitettu auton peräkonttiin, normaaliin peräkärryyn tai pakettiautoon mahtuvien yksityisasiakkaiden jätteiden pienkuormille. Jätepihalle voi tuoda kaikkia muita kotitalouden jätteitä paitsi keittiöbiojätettä.
− Pihalla on kaksi samanlaista kymmenen jätelavan sarjaa, mikä helpottaa pihalla asioimista ja vähentää ruuhkia, kertoo logistiikkapäällikkö Antti Anhava.
Vielä tämän vuoden aikana Mustankorkean lajittelupihalle tulee muovipakkausten keräyspiste. Heti ensi vuoden alussa käynnistyy myös poistotekstiilin keräys. Poistotekstiileihin voi laittaa puhtaita, kuivia ja rikkinäisiä vaatteita, jotka tulee pakata muovipusseihin. Likaiset vaatteet kuuluvat edelleen sekajätteeseen.
− Tekstiilijätteet toimitetaan Paimion poistotekstiilin jalostuslaitokselle. Siellä tekstiilit avataan kierrätyskuiduksi, jota käytetään uusien tuotteiden raaka-aineena, esimerkiksi kuitulevyteollisuudessa. Kierrätyskuidusta voidaan tehdä myös lankaa.
Ensi vuonna Mustankorkealla käynnistyy myös kehittämishanke, jonka aikana lisätään lajittelupihan turvallisuutta ja sujuvoitetaan asiointia esimerkiksi lisäämällä opastusta.
Materiaaliksi, raaka-aineeksi tai energiaksi
Kierrättäminen on ekoteko, sillä kaikki kotitalousjäte hyödynnetään uudelleen joko uusiksi materiaaleiksi, raaka-aineiksi tai energiaksi.
Mustankorkean jätekeskuksella sekajäte esimurskataan, jonka jälkeen se kuljetetaan energiahyötykäyttöön.
− Metallit menevät materiaalihyötykäyttöön. Muovit paalaamme ja ne menevät uusiokäyttöön. Pahvi, paperi ja lasi toimitetaan puolestaan teollisuuden raaka-aineeksi. Myös vaaralliset aineet toimitetaan jatkokäsittelyyn, Antti Anhava kertoo.
Kotipihojen risuja ja puujätettä hyödynnetään Mustankorkean kompostilaitoksen tukiaineina.
− Betoni- ja tiilijätettä hyödynnetään puolestaan murskeena jätekeskuksen omissa kenttä- ja tierakenteissa.
Kierrätyskoutsi valmentaa ilmaiseksi
Mustankorkea järjestää maksutonta kierrätysneuvontaa, jonka tavoite on lisätä kierrättämistä ja vähentää jätteen määrää. Tunnin kestävän valmennuksen aikana Mustankorkean kierrätyskoutsi kertoo kierrättämisestä yleisesti tai keskittyy tiettyyn kierrättämisen osa-alueeseen. Valmennus on tarkoitettu esimerkiksi yhdistyksille, koululaisille ja harrastusryhmille.
Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden opiskelija Jenny Riikonen, 28, osallistui tänä syksynä kierrätysvalmennukseen, jonka Letkutien opiskelija-asuntojen asukastoimikunta tilasi asukkailleen. Vaikka Riikosella on hyvin hallussa kierrättämisen periaatteet, valmennuksessa sai vastauksia muutamiin avoimiin kysymyksiin.

− Olin esimerkiksi miettinyt, pitääkö kierrätettävät muovirasiat pestä vai riittääkö, jos ottaa enimmät liat pois. Sain tietää, että pieni huuhtaisu riittää. Samalla säästyy myös vettä.
Riikonen kokee, että opiskelija-asunnossa jätteiden lajittelu ja kierrättäminen onnistuu hyvin.
− Sekajätettä, biojätettä ja muovia tulee eniten, joten niille on sisällä omat keräysastiansa. Olemme raivanneet eteisestä tilaa myös muille jätteille. Kolmiossamme on onneksi enemmän kaappitilaa kuin yksiöissä.
− Kierrättämisessä pitää nähdä hieman vaivaa, mutta sen tekee mielellään, kun tietää säästävänsä luonnonvaroja.
Riikonen on huomannut, että kierrättäminen on sujuvampaa, kun luo toimivat rutiinit ja pitää niistä kiinni.
− Kun jätteet on lajitellut etukäteen, ne on helppo heittää keräysastiaan ohi kulkiessa.

Jätelava helpotti kierrättämistä
Keski-Suomen opiskelijasäätiön asukastoimikuntaan kuuluva Jenny Riikonen harmittelee, että keräyspisteelle jätetään myös sellaista tavaraa, joka sinne ei kuulu.
− Olen nähnyt siellä auton akkuja, renkaita ja huonekaluja. Onko se sitten välinpitämättömyyttä vai tiedon puutetta? KOAS kyllä tiedottaa jätteiden käsittelystä, mutta asunnoissa asukasvaihtuvuus on suuri ja tieto ei aina tavoita kaikkia.
Riikosesta on hyvä asia, että KOAS järjestää joka kesä asuinkohteen pihalle jätelavan, jonne voi heittää itselleen tarpeetonta tavaraa, kuten huonekaluja ja elektroniikkaa.
− Isompien tavaroiden kierrättäminen on muuten hankalampaa, kun emme omista autoa.
Teksti: Pia Tervoja
Kuvat: Jenny Riikonen ja Mustankorkea Oy
Lähipalvelut helpottavat kierrättämistä
Mustankorkea Oy ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy huolehtivat siitä, että jokaiselle jyväskyläläiselle löytyy hyötyjätekeräyspiste järkevän matkan päästä.
Mustankorkean verkostoon kuuluu noin 50 keräyspistettä Jyväskylän alueella. Rinki-ekopisteitä on toistakymmentä.
− Emme ole toistemme kilpailijoita vaan järjestämme täydentävää keräystä. Rinki-ekopisteet on sijoitettu yleensä kauppojen yhteyteen. Kierrätyspisteisiin voi tuoda kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä metallia. Mustankorkean hyötykeräyspisteissä ei vastaanoteta pakkausmuovia, Antti Anhava kertoo.
Mustankorkea on vuosien ajan järjestänyt vaarallisten aineiden keräystä paitsi jätekeskuksella myös kiertävällä keräysautolla. Vaarallisen jätteen kierrätysauto liikennöi viimeksi elo-syyskuussa.

− Kun palvelu tuodaan lähelle asukkaita, heidän ei tarvitse kuljettaa jätteitä pitkiä matkoja. Ja jos jätteessä on jotain epäselvyyttä, saamme heti kontaktin asiakkaaseen, Antti Anhava sanoo.
Vuonna 2023 keräysauto tekee pienemmän kevätkierroksen ja laajemman syyskierroksen eri asuinalueilla.