Hyppää pääsisältöön

30.11.2022

Kuva
Mies hymyilee. Kuva Petteri Kivimäki

Vuosi 2022 on päättymässä kaupungin näkökulmasta hyvien signaalien saattelemana. Jyväskylän väkiluku kasvaa ennätysvauhtia. Uusia asuntoja kaupunkiimme valmistui alkuvuoden aikana 1 274 kappaletta, joka on 26,3 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten..

Jyväskylän asema Suomen seitsemänneksi suurimpana kaupunkina vahvistuu. Erityisen myönteistä on, että työttömyysaste on ollut koko vuoden laskussa ja yrityselämästä on kuultu paljon positiivisia uutisia.

Parhaillaan valmistaudumme hyvinvointialueuudistukseen, jonka myötä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kaupungilta hyvinvointialueen järjestettäväksi. Muutoksen myötä olemme laatineet uuden kaupunkistrategian, jonka keskiössä ovat koulutuksen ja liikunnan ohella muun muassa kulttuuri ja elinvoima.

Strategiset painotukset näkyvät valtuuston hyväksymässä talousarviossa, joka vahvistaa kaupungin asemaa koulutus- ja sivistyskaupunkina. Ennätyssuuret investoinnit kohdentuvat kulttuuriin ja liikuntaan. Niillä luodaan edellytyksiä kasvulle ja tuetaan alueen työllisyyttä rakentamisen muutoin hiljentyessä. Kaupungin lainamäärä kasvaa investoinneista johtuen, mutta pysyy silti suurten kaupunkien keskiarvon alapuolella. Tuloveroprosentti on ensi vuonnakin suurten kaupunkien matalimpia.

Hyvinvointialueuudistus kuitenkin haastaa meitä tulevina vuosina. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2024 taloutta on tasapainotettava jopa 20 miljoonalla eurolla. Jotta voimme pitää verot maltillisina ja palvelutasomme hyvänä, käynnistämme jo nyt rakenteelliset uudistukset, joilla pienennämme kaupungin menoja vuosien 2023–2025 aikana.

Kokonaisuutena kaupungin tilanne näyttää hyvältä. Siksi teemme vastuullisia ja järkeviä uudistuksia, joilla tuemme myönteistä kehitystä myös tulevaisuudessa.

Timo Koivisto
Jyväskylän kaupunginjohtaja

Asiasanat: