Hyppää pääsisältöön

11.5.2021

Kuva
Mainoshahmo-kettu näyttää miten epämiellyttävältä seksitautiepäily tuntuu.

Jyväskyläläisten, hankasalmelaisten ja uuraislaisten on jatkossa mahdollisuus hyödyntää maksutonta klamydian ja tippurin kotitestauspalvelua. Jyväskylän kaupunki ja Fimlab päättivät lanseerata palvelun madaltaakseen kynnystä seksitautien testaamiseen. 

Suomessa useimmin todettava seksitauti on klamydia. Uusien tartuntojen määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään. Kun uusia tartuntoja vuonna 2010 ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 12 840, oli vastaava luku toissa vuonna 16 178. Tämä oli suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu vuosittainen määrä.

Tippuri on klamydiaa harvinaisempi seksitauti, mutta se on yleistynyt viime aikoina. Vuosina 2010 ja 2019 uusien tippuritartuntojen lukemat olivat 254 ja 605.

– Testausaktiivisuus vaikuttaa todettujen tapausten määrään. Mitä nopeammin tartunta saadaan selville, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet vaikuttaa jatkotartuntojen määrään, kertoo palvelujohtaja Anu Mustila Fimlabista.

Jatkossa jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset voivat hyödyntää maksutonta klamydian ja tippurin kotitestauspalvelua. Heidän lisäkseen palvelu koskee näillä paikkakunnilla opiskelevia ja pidempiaikaisesti oleskelevia.

Kavala oireettomuus

Klamydiatartuntoja todetaan tällä hetkellä eniten alle 30-vuotiailla. Reilu puolet tartunnan saaneista ovat naisia, ja erityisesti juuri heille pitkäaikaisella infektiolla voi olla vakavia seurauksia: pahimpina niistä lapsettomuus ja lisääntynyt kohdunkaulansyövän riski.

Seksitaudit ovat usein oireettomia. Esimerkiksi klamydiaan sairastuneista naisista jopa kaksi kolmesta eivät tiedä saaneensa tartuntaa. Oireeton tartunta voi kuitenkin tarttua siinä missä oireellinenkin. Kotitestauspalvelu onkin suunnattu erityisesti ihmisille, jotka saattavat tietämättään kantaa klamydia- tai tippuritartuntaa.

– Tekemällä testaamisesta mahdollisimman vaivatonta kannustamme ihmisiä testaamaan pienestäkin epäilystä, toteaa Mustila.

Kotitestin voi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viisi päivää. Kotitestauspalvelun toimintaperiaate on yksinkertainen: Ensin asiakas täyttää seksitautien oirearvion Omaolo.fi-palvelussa. Oirearvion perusteella hän saa ohjeet jatkoa varten. Mikäli kotitestaus on oirearvion mukaan riittävä, ohjautuu asiakas kotitestauspaketin tilauslomakkeelle. Kotitestaukseen tarvittavat välineet ja ohjeet toimitetaan tilaajan kotiin huomaamattomassa kuoressa. Tämän jälkeen hän ottaa virtsanäytteen ja lähettää sen Fimlabille analysoitavaksi. 

Vastaus valmistuu muutamassa päivässä ja se lähetetään tiedoksi nimettömänä tekstiviestinä. Tulos siirtyy myös kaupungin potilastietojärjestelmään ja Omakantaan, mikä helpottaa positiivisen tuloksen saaneiden henkilöiden jatkotoimenpiteitä.

– Toivon, että lähitulevaisuudessa kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus käyttää samanlaista palvelua, ja saamme tartuntaluvut kääntymään laskusuuntaan, Mustila sanoo.

Klamydian ja tippurin kotitestauspalvelun tarjoaa Jyväskylän kaupunki ja käytännön toimista vastaa Fimlab Laboratoriot Oy. Kotitestauspalvelua voivat hyödyntää jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset sekä näillä paikkakunnilla opiskelevat. Palvelu ei koske ulkoistettujen terveysasemien (Korpilahti, Tikkakoski ja Säynätsalo) asiakkaita.

Lue lisää

Kotitestauksesta Fimlabin verkkosivuilta
Seksitautien oirearviosta Omaolo.fi-palvelusta 

Lisätietoja

  • Anu Mustila, palvelujohtaja, Fimlab Laboratoriot Oy, p. 044 271 4776, anu.mustila(at)fimlab.fi 
  • Katrianna Autio, projektipäällikkö, Keski-Suomen sote-uudistus, p. 050 349 4512, katrianna.autio(at)jyvaskyla.fi 
  • Katja Viisanen, osastonhoitaja, Jyväskylän kaupunki, opiskeluterveydenhuolto, p. 050 340 9904, katja.viisanen(at)jyvaskyla.fi 
Asiasanat: