Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

3.5.2021

Sunnuntaina 9.5. vietetään Eurooppa-päivää, mutta miten EU näkyy tavalliselle jyväskyläläiselle? Epäsuorasti ainakin rahoituksen kautta, jota se antaa esimerkiksi Nuorten talo -hankkeelle.
Kuva
Nuoret sohvalla hengailemassa

Jyväskylässä on parhaillaan käynnissä yli 20 EU:n rahoittamaa hanketta. 

Yksi tällainen hyvää vauhtia eteenpäin rullaava EU-hanke on viime syksynä startannut Nuorten talo. Siitä rakennetaan paitsi fyysistä kohtaamispaikkaa Jyväskylän nuorille ja nuorten palveluille, mutta myös virtuaalista alustaa alle 30-vuotiaille. 

– Meillä on kaksi päätavoitetta, jotka korjaavat toiminnan sirpaleisuutta. Ensiksikin haluamme, että nuorten olisi helpompi löytää tarvitsemansa palvelut ja toiseksi haluamme lisätä ammattilaisten välistä yhteistyötä. Luomme kahdessa vuodessa raamit Jyväskylän Nuorten talon pysyvälle toiminnalle, sanoo hankepäällikkö Tuija Kautto. 

Yhteinen kotipesä Asemakadulla 

Fyysinen Nuorten talo käynnistelee toimintaansa toukokuussa Jyväskylän keskustassa osoitteessa Asemakatu 4. Saman katon alle pääsevät monet nuoria hyödyttävät palvelut, kuten Ohjaamo, J-Nappi, nuorisovastaanotto, etsivä nuorisotyö sekä työllisyyden kuntakokeilun ja maahanmuuttajien palvelut. 

Yhteinen kotipesä mahdollistaa palvelujen välisen yhteistyön ja mikä tärkeintä, helpottaa nuorten asiointia. 

– Jatkossa apu, ohjaus ja tuki ovat saatavilla yhdellä oven avauksella, Kautto kertoo. 

Millaista tämä apu ja ohjaus voi sitten konkreettisesti olla? 

– Taloon tullaan pienten tai isompien pulmien kanssa. Joku voi tulla kysymään kesätyöseteliä tai apua Kelan lomakkeen kanssa, kun toisella taas voi olla talousasiat solmussa ja päihteiden kanssa ongelmia. Niitä sitten lähdetään talon eri ammattilaisten kanssa selvittelemään.  

Fyysisen paikan rinnalle luodaan myös virtuaalisia palveluita, joiden avulla voidaan tarjota ohjausta siellä, missä nuoret ovat – eli verkossa. 

Hankkeessa ei haluttu lähteä kasaamaan Nuorten taloa verkkoon tyhjästä, vaan olemassa olevaa Nuorten Jyväskylän sivustoa muokataan siten, että se kokoaisi jatkossa entistä paremmin nuorten palvelut yhteen osoitteeseen. 

Nuorten ääni kuuluviin – puistosossu auttaa 

Hankkeen yksi tärkeä tavoite on myös se, että nuoria saataisiin mukaan osallistumaan heille suunnattuun toimintaan. Jo suunnitteluvaiheessa liki sadalta nuorelta on kerätty mielipiteitä siitä, millaista Nuorten taloa pitäisi rakentaa. 

– Selkeästi nuorilla on kova halu päästä vaikuttamaan ja olemme saaneet paljon ajatuksia, millainen talon pitäisi olla, Kautto sanoo. 

Yhtenä keinona nuorten ajatusten keräämisessä on käytetty palvelumuotoiluprojektia, jossa nuoret ovat osallistuneet WhatsAppin kautta asiakaskokemuksen kehittämiseen. 

– Ideana on tulevaisuudessa jalkautua myös puistoihin ja kadulle kohtaamaan ja kuulemaan nuoria. Sille on jo nimikin – puistosossu, Kautto naurahtaa. 

 

Nuorten taloa rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. 


Teksti: Outi Kaakkuri 

Asiasanat: