Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylä-kirjaimet nurmikolla.

25.11.2020

Varhaiskasvatuksen asiakasraati laajentui perusopetukseen ja mukaan saatiin edustus myös perusopetuksen ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden huoltajista.
Kuva
Lapset istuvat ison kiven päällä metsässä

Asiakasraati on palvelun asiakkaiden yhteinen foorumi, jossa keskustellaan ajankohtaisia asioista sekä osallistutaan ja vaikutetaan palvelun kehittämiseen ja arviointiin.

Vaskooliin kuuluu 18 huoltajaa kunnallisista päiväkodeista ja viisi yksityisistä päiväkodeista, seitsemän eppuluokkalaisen ja neljä toisella luokalla opiskelevan lapsen huoltajaa. Tapaamisissa kuullaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen asiantuntijoita etukäteen sovitun teeman mukaisesti sekä vastataan Vaskoolin sähköpostiin esitettyihin kysymyksiin.

– Huoltajat voivat lähettää kysymyksiä ja kommentteja osoitteeseen kasvunjaoppimisen.asiakasraati@jyvaskyla.fi. Toivomme heidän myös vinkkaavan, millaisia ajankohtaisia teemoja Vas-koolissa käsiteltäisiin, kannustaa Vaskoolin toimintaa luotsaava palvelukoordinaattori Heli Arnberg.

Vaskooli kokoontuu 6 kertaa toimintavuoden aikana ja tapaamiset hoidetaan tällä hetkellä etäyhteydellä.

Huoltajille uusi verkostoitumisen mahdollisuus

Perusopetusikäisen huoltajalla on ollut aiemmin mahdollistaasiakasraativerkostoitua muiden huoltajien kanssa koulun vanhempainyhdistyksen toiminnassa. Vaskooli on pienten koululaisten huoltajille uusi mahdollisuus verkostoitumiseen. Vaskoolissa huoltajat osallistuvat ja vaikuttavat sekä kehittävät yhtenäistä opinpolkua varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja koululaiseksi. Toiminta tukee erityisesti lapsen koulun aloittamisen nivelvaiheen toteutumista, lapsen yhtenäisestä opinpolkua varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja koululaiseksi.

Janne Mäkisalon kahden vuoden kokemukset varhaiskasvatuksen asiakasraadista innoittivat lähtemään mukaan myös Vaskooliin. Vanhempien mahdollisuus osallistua yhtenäisen kasvun ja opinpolun sekä koulun aloituksen käytänteiden kehittämiseen kiinnostavat.

– Hienoa, että asiakasraati laajeni myös kouluasioihin. Lapseni ovat 6- ja 8-vuotiaita, eli elämme juuri tuota “nivelvaihetta”, Mäkisalo toteaa.

Mäkisalo on myös tyytyväinen ensimmäisen tapaamisen antiin.

– Saatu tieto kielivalinnoista ja koulun aloittamisesta oli hyödyllistä. Pääsimme myös mukaan pohtimaan, kuinka kielten opetuksesta viestitään lasten vanhemmille, Mäkisalo sanoo.

Kiinnostus vanhempien vaikutusmahdollisuuksista ja hyvät kokemukset lapsen koulun aloittamisesta innoittivat kahden lapsen äidin, Janniina Määtän mukaan Vaskoolin toimintaan.

– Vaskoolissa pääsen matalalla kynnyksellä vaikuttamaan oman lapsen arkeen. Olen mielelläni mukana kehittämässä toimintaa, hän kertoo.

– Ensimmäisen tapaamisen kielivalinta- ja kielisuihkutus- asiat tarjosivat tärkeää tietoa. Eskarissa annettava kielisuihkutus antaa hyvän pohjan, kun kielten opiskelu alkaa heti ensimmäisellä luokalla, Määttä jatkaa.


Teksti: Minna Hakkarainen

Kuva: Petteri Kivimäki

Asiasanat: