Hälytys tulipalosta tuli perjantaina 10.7. klo 21.30 ja ensimmäinen yksikkö oli paikalla klo 21.36. Palokan senioriasuntojen kokonaisuuden tulipalosta evakuoitiin 168 henkilöä, joista neljä henkilöä oli altistunut savulle.

Palokan seniorikokonaisuudessa on Mehiläisen hoivapalvelujen, Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jason ja Jyväskylän Vuokra-asuntojen (JVA) asuntoja sekä omistusasuntoja.

Noin klo 23 näytti, että palo oli saatu jo rajattua, mutta hetken päästä palo levisi yllättävästi ja varsin nopeasti yhdysrakennuksen  kautta toiseen, alempaan kerrostaloon.

- Poliisin ja pelastuslaitoksen tekninen tutkinta on käynyt jo paikalla ja palotutkinta aloittaa työnsä sunnuntaina aamulla, kertoo päivystävä päällikkö Pauli Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Enimmillään palopaikalla oli kymmeniä pelastajia ja 25 yksikköä, muun muassa kaikki nostolavayksiköt Keski-Suomesta. Palon nopea leviäminen on tutkimuksen kannalta yksi tärkeimmistä asioista. Ilman nopeita toimia olisi voinut tulla henkilövahinkoja. Ensin tilanteessa keskityttiinkin evakuointiin ja sen jälkeen sammutustoimiin.

Tilapäismajoitus löytyi kaikille jo yön aikana

Asukkaat evakuoitiin Palokan koulukeskukseen, josta heidät ohjattiin tilapäismajoituksiin, eikä kukaan yöpynyt koulukeskuksessa. Majoitusjärjestelyjä oli hoitamassa Jyväskylän kaupungin sosiaalipäivystys ja ikääntyneiden palvelut. Järjestelyissä auttoivat myös SPR, VAPEPA (Vapaaehtoinen pelastuspalvelu) ja Kriisikeskus Mobile.

Majoitusta löytyi mm. hotelleista, kaupungin ja yksityisten palveluntuottajien yksiköistä sekä omaisten ja läheisten luota.  Mehiläisen asiakkaat siirtyivät Mehiläisen omiin yksiköihin. JVA kontaktoi kaikki asukkaansa viimeistään maanantain aikana.

- Tärkeintä on nyt, että asukkaat ovat turvassa. Evakuoituja ja heidän läheisiään palvelee viikonloppuna sosiaalipäivystys ympäri vuorokauden, p. 014-266 0149. Maanantaista alkaen yhteyttä voi ottaa klo 9.00-15.30Hannikaisenkadun sosiaaliasemalle, osoite Hannikaisenkatu 37, p. 014 2663624. Kriisikeskus Mobile antaa henkistä ensiapua 24/7, kertoo sosiaalipalvelujen palvelujohtaja Ulla Kuittu Jyväskylän kaupungilta.

Tässä vaiheessa ei ole vielä tietoa, milloin asuntoihin pääsee käymään, koska osassa on sortumisvaara ja myös tutkinnan pitää ensin käynnistyä.

- Palokan senioriasuntojen valitettavan mittava tulipalo ja merkittävä evakuoitujen määrä koskettaa suurta joukkoa ihmisiä. Tilanteen hoitaminen onnistui hyvin ja haluankin kiittää kaikkia mukana olleita ammattilaisia ja vapaaehtoisia, kaikkia viranomaisia ja eri tahoja. Yhteistyö sujui erinomaisesti ja jatkuu vielä edelleen, sanoi Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala.

Jyväskylän seurakunta ja SPR mukana yhteistyössä

Jyväskylän seurakunta selvittää kaupungin sosiaalipalvelujen ja SPR:n kanssa muun muassa mahdollisen vaate- ja ruoka-avun tarvetta. Seurakunnan työntekijät ovat mukana antamassa keskusteluapua ja käytännön apua niin tilanteessa mukana olleille kuin muillekin kaupunkilaisille.  Käytännön kysymyksissä tai tapahtuman vuoksi keskustelukumppania tarvittaessa voi soittaa Jyväskylän seurakunnan Lähimmäisen puhelimeen 041 730 3453 tai Palokan alueen diakoniatyöntekijälle Päivi Itkoselle p. 040 709 0142 sekä pastori Tuulia Kokkoselle p. 040 831 0565.

SPR:n asiantuntijat tuovat esille, että tapahtuma järkyttää luonnollisesti evakuoituja ja heidän läheisiään. Ihmiset saattavat kokea erilaisia ahdistavia fyysisiä ja psyykkisiä tuntemuksia tapahtuman jälkimainingeissa. Evakuoinnin ja kotiinpaluun mahdollisesti pitkittyessä voi herätä myös muita vahvoja tuntemuksia, esim. epätietoa ja ärtyneisyyttä aikatauluista ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yleensä järkyttävien tapahtumien vaikutus mieleen on kaikkein voimakkain heillä, jotka ovat itse kokeneet tapahtuman, mutta myös silminnäkijöillä ja tapahtumaan voimakkaasti samaistuneilla voi olla reaktioita.

Mielen ja kehon voimakkaat ajatukset ja tunteet ovat luonnollisia pyrkimyksiä käsitellä järkyttävää kokemusta ja toipua siitä. Usein ajatukset ja tunteet tulevat pienellä viiveellä, koska ensin mieli suojaa itseään niiltä ja kypsyttää itsensä ottamaan ne vastaan.

Onkin tärkeää, että jokainen, jota vakava kokemus on kohdannut, voi ottaa empimättä yhteyttä esimerkiksi tässä tiedotteessa oleviin auttaviin tahoihin.

Lisätietoja:

Keski-Suomen pelastuslaitos:
pelastusjohtaja Ville Mensala, p. 040 336 0680
päivystävä päällikkö Pauli Nurminen, p. 040 3559664

Jyväskylän kaupunki:
sosiaalipalvelujen palvelujohtaja Ulla Kuittu, p. 014 266 3340
sosiaalipäivystys, sosiaalityöntekijä Eija Nevala, p. 014 266 1650
Ikääntyneiden palvelujen palvelupäällikkö Kirsi Santama, 014 266 3912, 050 311 8927

JVA Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy
toimitusjohtaja Timo Hyttinen, 0400 779 315

Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jaso
asiakaspalvelupäällikkö Maiju Luukkola, p. 040 160 4333

Mehiläisen hoivapalvelut
liiketoimintajohtaja Niklas Härus, p. 041 536 9796