Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen pelastuslaitos - taustakuva. Kuva Keski-Suomen pelastuslaitos

Viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta tai välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä. Yleinen vaaramerkki annetaan ulkohälyttimillä tai kulkuneuvoon asennetuilla liikkuvilla hälyttimillä. Jokaisen tulisi tunnistaa yleinen vaaramerkki ja osata toimia se kuultuaan.

  • Yleinen vaaramerkki on yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva äänimerkki. Äänimerkin nouseva ja laskeva osuus kestävät kumpikin 7 sekuntia.
  • Vaara ohi -merkki on yhden minuutin pituinen tasainen äänimerkki, joka ilmoittaa vaaran tai sen uhan olevan ohi.
  • Ulkohälyttimien kokeilumerkki on 7 sekunnin pituinen tasainen äänimerkki, jolla järjestelmää testataan.

Kun kuulet yleisen vaaramerkin:

  • Siirry sisälle ja pysy siellä
  • Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmastointi
  • Avaa radio ja odota ohjeita rauhallisesti
  • Vältä puhelimen käyttöä, etteivät linjat tukkeudu
  • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta.
  • Lähestulkoon aina suojautuminen sisätiloihin on ensimmäinen ja riittävä varotoimi.

Kaasuvaaratilanteessa

Kaasuvaaratilanne voi syntyä vaarallisten aineiden tai kemikaalien onnettomuuksien seurauksena. Toimi ensin yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Jos olet sisätiloissa ja haistat kaasua, paina märkä vaate suun eteen ja hengitä sen läpi, pysyttele yläkerroksissa ja kuuntele radiota.

Jos olet ulkona, eikä sinulla ole mahdollisuutta päästä sisätiloihin, kiirehdi kaasupilven alta pois, pyri mahdollisimman korkealle ja paina märkä vaate, ruoho-, turve- tai sammaltuppo suun eteen ja hengitä sen läpi.

Säteilyvaaratilanteessa

Säteilyvaaratilanteen todennäköisyys Suomessa on pieni, mutta koska riski on olemassa, on siihen myös varauduttu. Säteilytasoja tarkkaillaan jatkuvasti ja pieniinkin muutoksiin kiinnitetään välittömästi huomiota.

Toimi yleisten ohjeiden mukaisesti ja hakeudu talon keskiosiin tai kellariin. Ota joditabletti vasta kuultuasi viranomaisen kehotuksen radiossa tai televisiossa. Älä lähde vaaratilanteessa noutamaan joditabletteja rakennuksen ulkopuolelta, niitä olisi hyvä hankkia kotiin apteekista jo etukäteen.

Suojaa ruoka ja juomavesi laittamalla elintarvikkeet muovipusseihin tai tiiviisiin astioihin. Jääkaappi, pakastin ja tiiviit pakkaukset suojaavat radioaktiiviselta pölyltä. Suojaa kotieläimet siirtämällä ne sisätiloihin ja suojaamalla niiden rehuvarastot ja juomavesi.

Jos on aivan pakko mennä ulos, käytä tiivistä, ihon peittävää asua, esimerkiksi sadevaatteita. Sisälle tullessasi riisu vaatteet eteiseen ja peseydy huolella. Käytä hengityssuojainta, pyyhettä tai talouspaperia estämään radioaktiivisten hiukkasten pääsyn keuhkoihin.