Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen pelastuslaitos - taustakuva. Kuva Keski-Suomen pelastuslaitos

Tulipalo on hallitsemattomasti valloilleen päässyt tuli. Palavasta tilasta on pystyttävä poistumaan rauhallisesti mutta nopeasti, viimeistään 2-3 minuutin kuluttua palon havaitsemisesta. Tulipalosta syntyvä savu on myrkyllistä ja tainnuttaa, joten poistumista ei kannata viivytellä. On hyvä pitää mielessä, että tulipalojen uhrit kuolevat useimmiten häkään ja muihin myrkyllisiin savukaasuihin, eivät liekkeihin ja kuumuuteen. Häkä on väritön, hajuton, mauton ja myrkyllinen kaasu, jota on erittäin vaikea havaita.

Tärkeintä on mahdollisimman nopea poistuminen. Pelastautumisessa auttavat ennalta mietityt toimintamallit koko perheelle. Savu pimentää palavan tilan nopeasti, jolloin varsinkin hätääntyneenä voi helposti menettää suuntavaistonsa. Suunnittele siis poistumisreitti etukäteen ja harjoittele sitä lasten kanssa myös pimeässä. Lisäksi on hyvä miettiä tilannetta, jossa normaalista uloskäynnistä ei pääse poistumaan ja suunnitella useampi vaihtoehtoinen uloskäynti, joka voi olla esimerkiksi toinen ovi, ikkuna tai parveke. Poistumisreitit tulee pitää vapaana tavaroista ja ikkunat helposti avattavina, myöskään ovet eivät saa olla takalukossa. Lapsille kannattaa opettaa, miten tulipalotilanteessa tulee toimia.

Jos oma asunto palaa

 • Poistu ulos (aina portaita pitkin, hissiin saattaa jäädä loukkuun)
 • Sulje ovet perässäsi
 • Auta mahdollisuuksien mukaan muita poistumaan
 • Voit yrittää sammuttaa alkavan tulipalon sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella vaarantamatta kuitenkaan omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta
 • Tarvittaessa konttaa tai ryömi, lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten
 • Turvaan päästyäsi soita 112
 • Opasta palokunta paikalle.

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa

 • Pysy omassa asunnossasi äläkä avaa ovea, savu on hengenvaarallista ja tappaa nopeasti
 • Älä missään tapauksessa mene savuiseen rappukäytävään
 • Soita 112
 • Tiivistä oven raot esimerkiksi kosteilla pyyhkeillä
 • Odota pelastajia parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä ja herätä heidän huomionsa huutamalla tai heiluttamalla käsiäsi
 • Kerrostalossa jokainen asunto on oma palo-osastonsa, joka estää palon ja savukaasujen leviämisen asunnosta toiseen tai porraskäytävästä asuntoon. Tämä edellyttää sen, että ovet ja ikkunat pidetään kiinni.

Alkusammutus

Alkusammutus on alkavan palon sammuttamista sillä hetkellä käytössä olevin välinein. Nopeasti sammutetusta tulipalosta selvitään usein pienillä vahingoilla. Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä palovaroitin, käsisammutin ja sammutuspeite. Palovaroitin huomaa alkavan palon ennen ihmistä ja antaa lisäaikaa alkusammutukseen ja/tai pelastautumiseen. Alkusammutusvälineiden käyttö tulisi osata jo ennen tositilannetta.

Vesi on yksinkertaisin sammutuskeino ja esimerkiksi puutarhaletku tai sankoruisku soveltuu tarkoitukseen loistavasti. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan joka kodissa ole, jolloin käsisammutin ja sammutuspeite ovat hyviä vaihtoehtoja. Rasva- tai sähköpaloa ei saa missään tapauksessa yrittää sammuttaa vedellä, vaan palo tulee sammuttaa tukahduttamalla. Esimerkiksi palavan kattilan sammutukseen paras väline on joko kattilan kansi tai sammutuspeite, mutta myös paksu matto ajaa saman asian. Sähkölaitteen palaessa irrota laite verkkovirrasta ja kattilan palaessa sammuta liedestä virta, mikäli vain mahdollista.

Jo pelkkä ovien sulkeminen saattaa rajoittaa palon vain yhteen huoneeseen, mikä vähentää omaisuusvahinkoja merkittävästi. Myös ulko-oven sulkeminen on tärkeää, sillä palo-osastointi pitää tulipalon yhden asunnon sisällä jopa puoli tuntia antaen pelastushenkilöstölle lisää aikaa ennen isompien vahinkojen syntyä.

Mikäli sammuttaminen ei jostain syystä onnistu, poistu suosiolla paikalta. Älä aseta itseäsi tai muita vaaraan. Ja vaikka alkusammutus onnistuisi, on palokunta syytä kutsua paikalle tarkastamaan ja varmistamaan, että tilanne on ohi eikä uudelleen syttymisen vaaraa ole.