Hyppää pääsisältöön

Jyväskylän kaupunki on mukana suolistosyövän seulonnoissa yhtenä pilottikuntana. Maksuttoman testin kotiosoitteeseensa saavat 60-, 62-, 64- ja 66-vuotiaat. On todennäköistä, että v. 2022 seulonta laajenee kansalliseksi seulontaohjelmaksi.

Testi tehdään kotona ja lähetetään palautuskuoressa laboratorioon

Seulontakirjeessä on näytteenottotarvikkeet, tarkat ohjeet ja palautuskuori näytteelle. Näyte otetaan ulosteesta kotona wc-käynnin yhteydessä. Näytetuubi ja esitietolomake palautetaan palautuskuoressa laboratorioon. Kuoren postimaksu on maksettu. Esitietolomakkeen voi täyttää myös sähköisesti.

Seulontakirjeet lähetetään porrastetusti kuluvan vuoden aikana kotiosoitteisiin. Vastauksen seulottava saa kotiin kirjeellä noin kuukauden kuluttua näytteen palauttamisesta. Mikäli seulottavan vastaus on positiivinen, kirjeessä on kehotus ottaa yhteys seulontahoitajaan sekä tieto jatkotoimenpiteistä. Erillistä lääkärin lähetettä seulontatähystyksiin ei tarvita. 

Suolistosyöpä kolmanneksi yleisin syöpä

Näyteulosteesta etsitään piilevää verta. Seulontatestillä pyritään löytämään syövän esiasteet ja varhaisvaiheen syövät.

Paksu- ja peräsuolen syövät eli suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Suolistosyöpä on yleisin 60–74-vuotiaiden ikäryhmässä.

Lisätietoa suolistosyövän seulonnasta 

Lisätietoa suolistosyövästä

Seulontahoitajat

Kyllön terveysasema, erikoisvastaanotot, seulontahoitajat
puhelinaika ke klo 8-11 ja 12-14
p. 014 266 4201