Hyppää pääsisältöön
Kuva
Stetoskooppi, lääkelaukku ja purkki

Koronarokotukset

Lisätietoja koronarokotuksesta: Koronavirusrokotukset Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestölle

Rokotusjärjestys ja ajanvaraus: Ajanvaraus koronarokotukseen

Kuva
Koronarokotukset Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla, varaa aika verkossa

Aikuisille, lapsille ja matkailijoille on omat rokotuspaikat ja -käytännöt. Rokotuksen saa pääsääntöisesti ajanvarauksella terveysasemalla, neuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai matkailijoiden rokotusvastaanotolla. 

Työssäkäyvät saavat rokotuksia myös työterveyshuollon kautta. Kausi-influenssarokotuksia tarjoamme vuosittain influenssakauden alla.

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote ovat kaikille maksuttomia. Muut rokotteet ja kansainvälinen rokotuskortti ovat maksullisia.

Matkailijoiden rokotusvastaanoton lääkärikäynnistä veloitetaan vastaanottomaksu. Sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan vastaanottokäynnistä ei peritä maksua.

FinFluHD-rokotetutkimus

Ikääntyneiden influenssarokotetutkimus eli FinFluHD-rokotetutkimuksen toinen kausi toteutetaan vasta 2022-2023. 

Lisätietoa tutkimuksesta: www.thl.fi/finfluhd 

Influenssarokotukset 

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten terveyspalvelut järjestivät vuoden 2020–2021 kausi-influenssarokotukset ajanvarauksella. Rokotukseen voi tulla vain terveenä ja maskia käyttäen.

Aktiivinen rokottaminen kausi-influenssaa vastaan kaudella 2020-2021 on päättynyt.

Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria)
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä. Rokotteita annetaan myös työterveysasemilla. Jos olet lähdössä matkalle, siirry kohtaan Matkailijoiden rokotukset.

Vesirokkorokotus on maksullinen yli 12-vuotiaille.

Poliorokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Ota tarvittaessa yhteyttä terveysasemallesi. Poliorokote on maksuton. Katso lista riskimaista THL:n sivulta

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Terveysasemien yhteystiedot
Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: aikuisten rokotusohjelma

Lasten rokotukset

Alle kouluikäiset lapset saavat ikäkausiin liittyvät rokotukset lastenneuvoloissa ja kouluikäiset puolestaan kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotetta tarjotaan maksutta niille 1,5–11-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai eivät ole saaneet kahta rokotetta aiemmin.

Vesirokkorokotuksia annetaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa ikäkausitarkastusten ja muiden vastaanottokäyntien yhteydessä.

Vesirokon rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ne lapset, jotka saavat ensimmäisen annoksen alle 6-vuotiaina, saavat tehosterokotteen neuvolassa 6 vuoden iässä. 6-11-vuotiaina rokotetut saavat tehosteen 12-vuotiaana.

Lisätietoa THL:n sivuilla

Matkailijoiden rokotukset

Matkailijoiden tai ulkomaille työskentelemään lähtevien perusrokotuksia ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, poliorokote ja MPR-rokote. A- ja B- hepatiittirokotteita ja puutiaisaivokuumerokotetta varten tarvitset reseptin, jonka voit pyytää omalta terveysasemaltasi. Ne voidaan rokottaa samalla kertaa perusrokotteiden kanssa omalla terveysasemallasi. Jos tarvitset muita erikoisrokotteita ole yhteydessä matkailijoiden rokotusvastaanottoon rokotussuunnitelman laatimista varten.

Usein tarvitaan myös influenssarokotteen suojaa.

Perusrokotukset

Jos tarvitset vain perusrokotuksia, ota yhteyttä oman alueesi terveysasemalle: terveysasemien yhteystiedot.

Erikoisrokotukset matkailijoiden rokotusvastaanotolta

Jos tarvitset myös erikoisrokotuksia esimerkiksi keltakuumetta, Japanin aivotulehdusta, meningokokkia, lavantautia tai koleraa vastaan, soita puhelinajalla Matkailijoiden rokotusvastaanottoon ja varaa aika. Matkailijoiden rokotusvastaanoton sivulle

Tarvittavan rokotussuojan voit tarkistaa Terveyskirjastosta, josta löytyy luettelo suositeltavista ja harkittavista rokotuksista eri maissa. Terveyskirjaston sivut