Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen pelastuslaitos - taustakuva. Kuva Keski-Suomen pelastuslaitos

Palokuntanaistoiminnan periaatteena on vapaaehtoisuus ja turvallisuuden edistäminen. Palokuntanainen auttaa muita ja on tärkeä osa palokunnan aktiivista, laadukasta ja monipuolista vapaaehtoistoimintaa ja yhteisöä. Palokuntanaistoiminnassa on mukana noin 4500 jäsentä ja naisten lisäksi joukossa on muutama rohkea poika ja mieskin. Tarkoitus on tarjota upea harrastus kaikille, jotka ovat kiinnostuneita palokunnasta tai arjen turvallisuudesta. Liittymisen alaikäraja on 16 ja yläikärajaa ei ole lainkaan.

Tapaturmien ja onnettomuuksien ehkäisy on nousemassa yhä merkittävämpään asemaan. Arki- ja asumisturvallisuus ja turvallisuusneuvonta monen ikäisille ihmisryhmille erilaisissa tapahtumissa kuuluvat palokuntanaisten vahvaan osaamisalueeseen. Neuvontaa ja valistusta turvallisuudesta tarjotaan muun muassa kouluissa ja päiväkodeissa. Valistuksessa painotetaan erityisesti kodin turvallisuutta, mutta aiheita ovat lisäksi turvallinen tulen käsittely, tapaturmien ehkäisy sekä hätäilmoituksen tekeminen. Tärkeämpää on huomisen tulipalon estäminen kuin eilisen sammuttaminen.

Palokuntanaiset auttavat viranomaisia kaikenlaisissa pelastustilanteissa. Perinteisiä palokuntanaisten tehtäviä ovat muonitus ja huoltotoiminta. Jopa keskellä yötä tulevissa tehtävissä tarvitaan hälytysmuonitusta, jolloin palokuntanaiset ovat etukäteen sopineet ja järjestäytyneet valmistamaan ruokaa hälytystehtävässä oleville. Hälytysmuonitus on ruoka- ja juomahuoltoa suuremmissa onnettomuuksissa, tulipaloissa ja etsinnöissä. Joukkomuonitusta tehdään myös erilaisilla leireillä ja tapahtumissa ja nykypäivänä pojat ja miehetkin voivat osallistua "kokkisotaan".

Alun perin naisten toiminnan motivaationa toimi varustehuollon tärkeyden nousu ja huoli omasta miehestä pitkäkestoisissa hälytystehtävissä. Vähitellen mukaan tulivat lähimmäisen apu ja uhrien auttaminen. Nykyään palokuntanaiset osallistuvat kaikkiin palokunnan tehtäviin aina hälytysosaston tehtäviin asti. Palokuntanainen voi itse valita laajasta valikoimasta kiinnostavia kursseja ja koulutuskokonaisuuksia, joita ovat muun muassa valistustyökurssi, joukko- ja hälytysmuonituskurssi, viestiliikennekurssi ja kokoustekniikkakurssi. Toimintaan voi kuitenkin kuulua lisäksi paljon muutakin leppoisaa yhdessäoloa, kuten esimerkiksi liikuntakerhoja, saunailtoja ja yhteisiä opintomatkoja.