Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapset pelastavat henkiä -koulutus. Kuva Keski-Suomen pelastuslaitos
Pääsisältö

Siirry suoraan oppitunnille tai kotitehtävään

Lapset pelastavat henkiä -koulutus toteutetaan lukuvuonna 2020-2021 etäkoulutuksena. Koulutuksessa lapset oppivat soittamaan hätäpuhelun sekä hätäensiavun alkeisiin.

Koulutukset on aloitettu Keski-Suomen alueella lukuvuotena 2018-2019 ja ne pidetään kaikille neljäsluokkalaisille vuosittain. Koulutus pohjautuu European Resuscitation Council (Euroopan elvytysneuvosto) Kids save lives -projektiin sekä kansallisesti Suomen elvytysneuvoston ja Käypä hoito -suositusten esittämiin toimenpiteisiin väestön kouluttamiseksi. Keski-Suomen pelastuslaitoksen turvallisuusviestintästrategia ohjaa projektin toteutusta.

Koulutuksen tavoitteena on opettaa kaikki Keski-Suomen neljäsluokkalaiset hätäilmoituksen tekoon ja hätäensiavun alkeisiin (kylkiasento, paineluelvytys). Tämä toteutetaan pitämällä oppitunti jokaiselle 4. luokalle maakunnan alueella. Oppitunnin jälkeen oppilaat saavat kotitehtävän, joka sisältää harjoitustehtäviä sekä elvytysnuken. Tavoitteena on, että perhe opettelisi yhdessä oppilaan kanssa paineluelvyttämään ja kertaamaan tärkeitä asioita. Kotitehtävä sisältää myös kodin- ja liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita.

Koulutusta lähti suunnittelemaan v.s koulutusmestari sekä ensihoitaja Matti Nokelainen yhteistyössä ensihoitaja Juha Hyötyläisen sekä ensihoitoesimies Tanja Vuorelan kanssa, jotka tuolloin työskentelivät projektityöntekijöinä. Koulutusta on kehitetty vuosittain tarpeen mukaan. Koulutuksessa on nykyisellään mukana useita ensihoitajia, pelastajia sekä pelastuslaitoksen muuta henkilökuntaa. Koulutuksen toteutuminen vaatii myös aktiivista ja hyvää yhteistyötä opettajien kanssa - kiitos siitä!

Keski-Suomen maakunnassa käytiin lukuvuoden 2018-2019 aikana kouluttamassa ensihoitajien ja pelastajien toimesta yhteensä 91 luokkaa ja 2818 oppilasta. Kerätyn palautteen perustella arvioidaan projektin tavoittaneen ensimmäisenä toteutusvuonna noin 9000 kansalaista. Vastaanotto on ollut positiivista ja alla otteita palautteista.

Lasten suusta:

”Tosi kiva. Paineluelvytys raskasta. Koulussa opittua oli hyvä kerrata. Mini-Annen kotia tuloa odotettu. Äiti oli kiva kääntää kylkiasentoon.”

”…huomattiin, että palovaroittimessa ei ole pattereita.”

”Oivalsin uusia asioita esim. millä tavalla puhua, jos soitan 112 -> selkeä ja kuuluva ääni.”

”Mini-Anne saisi kyllä jo herätä - on sitä jo sen verran elvytetty.”

Vanhemmilta:

”Erittäin hyvä tehtävä. Hyvä jo tämän ikäisen perehtyä. Mukava opetella oman lapsen kanssa konkreettisesti ja huomata, mitä hän jo asiasta tietää/osaa.”

”Erittäin hyvä ja tiivis tietopaketti tärkeästä asiasta. Hyvä, että näitä asioita tuodaan myös lasten tietoisuuteen. Meillä nelosluokkalainen tuli oikein innokkaana Anne-nuken kanssa kotiin ja piti tärkeänä, että näyttää ja kertoo oppimansa asiat kaikille perheenjäsenille.”

”Mukavaa oli, kun kotona keskenään sai miettiä ja harjoitella näitä asioita. Ilman tätä ei ole asioita juuri mietitty. Varoittimet pitää nyt käydä läpi. Kaupoissa katsellaan deffan paikkoja.”

”112-ohjelma tuli ladattua tyttären puhelimeen. Hyvä homma. Kotitehtävä oli hyvä kertaus. Aika hyvin lapsi muisti oikeat toimenpiteet.”

Lisätietoja tarvittaessa antaa:

Kouluttaja/ensihoitaja Maarit Rokkamäki 
maarit.rokkamaki[at]jyvaskyla.fi
Arkisin puhelimitse 050 311 8313

Ensihoitoesimies Tanja Vuorela
tanja.vuorela[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
pelastuslaitos
turvallisuus
ensihoito
koulutus
lapsi