Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihmisiä jättibalsamia kitkemässä

Haluaisitko osallistua viheralueiden hyväksi tehtävään talkootyöhön?

Osallistu Vieraslajien kitkentä challengeen!

Otatko haasteen vastaan? Kerää talkooporukka kasaan ja kitke vieraslajeja, kuten jättipalsamia tai lupiineja asuinalueesi lähistöltä. Mikäli vieraslajeja esiintyy omalla tontillasi, kannattaa ne ehdottomasti kitkeä pois leviämisen pysäyttämiseksi.

Muista myös vieraslajien torjunta Jyväskylässä -Facebook, jossa voit keskustella vieraslajien torjunnasta, pyytää vinkkejä ja jakaa valokuvia. Levitetään vieraslajitietoisuutta yhdessä!

Uskallatko haastaa Vehkalammen lampaat?  

Osana VieKas-LIFE -hanketta Jyväskylän kaupunki on aloittanut kokeilun jättipalsamin hävittämisestä lampaiden avulla. Kokeilussa lampaat laiduntavat Vehkalammella syöden jättipalsamin suihinsa. Aitojen vierustoilla on kuitenkin kitkettävää. Kitkettyjä jättipalsamikasveja ei saa heittää lampaiden aitaukseen, jotta niiden multa ei sairastuta lampaita. Tuhoa kasvin juuri vääntämällä sitä, kuin märkää rättiä tai polje se rikki jalalla. Tällöin voit jättää kasvit kitkentäpaikalle maahan kuivumaan.

Saatko hävitettyä jättipalsamia enemmän kuin lampaat? Vehkalammen aitojenvierustoja saa kitkeä vapaasti, eikä sinun tarvitse pyytää kaupungilta erillistä lupaa.

Haaste omalle talkooporukalle

Otatteko haasteen vastaan omalla talkooporukalla? Jos haluat kitkeä vieraslajeja vapaaehtoisesti kaupungin maalta, toimi näin:

  1. kokoa porukka ja ilmoittaudu mukaan sähköisellä lomakkeella tai puhelimitse JAPA Ry:n toimistoon 045 320 6540 .
  2. JAPA ry tarkistaa, että ehdottamasi alue on kaupungin omistuksessa ja antaa sinulle kitkentäluvan.

Luvan saatuasi voit kitkeä vieraslajeja koko kesän ajan, aikaa on elokuun loppuun saakka. Vieraslajien kitkentään tarvitaan maanomistajan lupa ja kaupunki varmistaa, ettei kasveja kitkekä vahingossa yksityisessä omistuksessa olevilta mailta.

Haasta itsesi - kitke vieraslajit omalta tontiltasi

Yksityisen kiinteistönomistajan vastuulla on ehkäistä vieraslajien leviäminen omistamiltaan alueilta. Tee ekoteko ja hävitä omistamallasi maalla kasvavat vieraslajit. Jos tonttisi rajautuu kaupungin maalle, voit kitkeä vieraslajeja myös kaupungin maalta ilman erillistä lupaa.

Suomen Luonnonsuojeluliiton järjestämät talkoot Jyväskylässä

Suomen luonnonsuojeluliitto järjestää koko kesän ajan jättipalsamin kitkentätalkoita niin porukkatalkoina, kuin soolotalkoinakin. Soolotalkookohteisiin saa vapaasti mennä kitkemään milloin vain. Soolotalkookohteet on sovittu yhdessä kaupungin kanssa, joten kaupungin maanomistus on jo varmistettu. Katso talkookohteet ja porukkatalkoiden talkoopäivämäärät Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta.

Huom! Kaupunki ei  jaa roskankeruuvälineitä keväällä 2021 koronatilanteen vuoksi. Vapaaehtoiset voivat kuitenkin itse kerätä roskia ja innostaa muut mukaan sosiaalisessa mediassa jakamalla kuvia roskankeruusta tunnisteella #roskatonJKL

Haluatko osallistua talkoisiin omalla porukalla keväällä 2021? Lue lisää Japa ry:n sivuilta: www.japary.fi/omatoimitalkoot