Lapset pelastavat henkiä - Tietoa kouluille

Taustaa

Konseptin tavoitteena on tutustuttaa kaikki Keski-Suomen neljäsluokkalaiset hätäilmoituksen tekoon ja hätäensiavun alkeisiin (kylkiasento, paineluelvytys). Välillisesti konseptin kautta viedään koteihin tietoa myös muista turvallisuuteen liittyvistä asioista. Projektin kautta tavoitettiin Keski-Suomen maakunnassa reilu 2800 oppilasta lukuvuoden 2018-2019 aikana.

Koulutus

Olemme pelastuslaitokselta yhteydessä kaikkiin maakunnan kouluihin ja sovimme yhdessä koulutusajat. Pelastuslaitoksen kouluttajat pitävät koulujen tiloissa neljäsluokkalaisille koulutuksen. Koulutamme yhden luokan kerrallaan, mielellään kaikki koulun luokat samana päivänä. Koulutuksen kesto on noin yksi oppitunti.

Oppitunti sisältää teoriaa ja käytännönharjoituksia aiheista: hätäilmoituksen tekeminen, kylkiasento ja paineluelvytys. Tilana olisi hyvä olla iso luokkatila, missä on lattiatilaa harjoitteluun. Lisäksi tarvitsisimme videotykin, äänentoistolaitteet sekä tietokoneen, jonka kautta voimme näyttää esityksen muistitikulta. Ajan säästämiseksi olisi hienoa, jos samassa tilassa voidaan pitää kaikki koulun koulutukset.

Kotitehtävä

Annamme koulutuksen päätteeksi kotitehtäväpaketin, jossa on kotitehtävä sekä tarvittaessa luokalle omaksi jäävä MiniAnne -nukke. Viime vuonna on jaettu jokaiselle luokalle MiniAnne -nuket, jotka olisi nyt tarkoitus uudelleen käyttää. MiniAnne-nukke on koulunne omaisuutta, joten siitä on kaikkien syytä pitää hyvää huolta. Sitä tullaan hyödyntämään tulevinakin vuosina. 

Nukke kannattaa täyttää kerran ja kuljettaa esim. muovipussissa. Tarvittaessa nuken voi pyyhkiä miedolla pesuaineella. Nuken kanssa ei harjoitella puhalluselvytystä!

Kotitehtävänä on jokaisen oppilaan viedä nukke vuorollaan kotiin ja käydä koulutuspaketti lävitse perheenjäsenten kanssa. Tavoitteena on, että perhe opettelisi yhdessä lapsen kanssa paineluelvyttämään ja asioita kerrattaisiin yhdessä. Kotitehtävä sisältää myös kotien yleistä turvallisuusasiaa. 

Haluamme seurata kuinka laajasti konsepti tavoittaa kansalaisia. Kotitehtävässä on lomake, joka tulisi palauttaa opettajalle. Lomakkeessa on kohta, johon huoltaja kuittaa kotitehtävän tehdyksi sekä montako perheenjäsentä tehtävään on osallistunut oppilaan lisäksi. Kun kotitehtävä on kiertänyt koko luokan - pyydämme, että ilmoittaisitte webropol-kyselyn kautta henkilömäärät sekä mahdolliset kehitysideat ja palautteen.

Kyselyn löydät täältä

Tästä voi tulostaa lisää lomakepohjia sekä tarvittaessa kotitehtävän.

Lisätietoja tarvittaessa antaa:

Kouluttaja/ensihoitaja Maija Turpeinen 
maija.turpeinen@jkl.fi
Arkisin puhelimitse 050 311 8313

Ensihoitoesimies Tanja Vuorela
tanja.vuorela@jkl.fi