Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keski-Suomen pelastuslaitos - taustakuva. Kuva Keski-Suomen pelastuslaitos

Talvi

Tammi- ja helmikuussa on usein kylmin säätila. Kansa puhuu tulipalopakkasista. Kylmänä vuoden aikana vakavien tulipalojen osuus verrattuna esimerkiksi kesään on suurempi. Tulisijojen käyttäminen rakennusten lämmittämiseen lisääntyy ja samoin ihmisten oleskelu sisätiloissa. Tulisijojen ja savuhormien kunnon tarkkailu alkuvuodesta on tärkeää ja mikäli lämmitysjärjestelmissä havaitsee vaurioita tai toimintahäiriöitä, on niiden syyt selvitettävä pikaisesti. Lumen määrää katolla kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa poistaa lunta savuhormien ja vesikatteen liitoskohdasta.

Jos lämmitys ei toimi, niin hyvin nopeasti rakennusten vesijohto- ja vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien putkistot ovat jäätymisvaarassa. Putkien sulattelu on syytä jättää ammattilaisten tehtäväksi, koska sulatteluun liittyy tulipalon syttymisriski. Rakennuksen omistajan ja haltijan kannattaa selvittää vesivahingon varalta asuntokohtaisen sulkuventtiilin paikka rakennuksessa sekä tontille johtavan vesiliittymän sulkuventtiilin paikka maastossa. Jäätymään päässyt vesiputki lorottaa vettä rakenteisiin yleensä pakkasten lauhtuessa.

Kevät

Keväisin ihmisiä puhuttaa vuodesta toiseen muiden muassa tulvat sekä metsäpalot.

Tarkemmat tiedot Kymijoen vesistön ajantasainen tulvatilanteesta löydätä Suomen Ympäristökeskuksen sivuilla.

Onko metsäpalovaroitus voimassa?

Ilmatieteenlaitoksen ajantasainen varoitussivu. Pelastuslain 6 §:n mukaan nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Avotulta ei siis saa tehdä ruohikkopalovaroituksen tai metsäpalovaroituksen vallitessa, muutoin kuin metsämaan kulotuksena työhön perehtyneen metsäammattilaisen valvonnassa (Pelastuslaki 379/2011, 7-8 §). Kulotuksen suorittajan tulee ilmoittaa kulotuksesta hyvissä ajoin ennen aiottua kulotusajankohtaa kirjallisesti pelastuslaitokselle. Lisätietoja antavat päivystävät pelastusviranomaiset.

Maasto- ja metsäpalon riski kasvaa jyrkästi, kun indeksi alueella ylittää arvon 4,0. Myös kova tai puuskittainen tuuli lisää palon leviämisriskiä merkittävästi.

Ilmoitus metsämaan kulotuksesta (kulotusilmoituslomake):

Saako polttaa roskia?

Kuntien jätehuoltomääräykset miltei poikkeuksetta kieltävät roskien ja ruohikon polttamiset myös ruohikkopalo- ja metsäpalovaroituskauden ulkopuolella. Avotulen tekemiseen tarvitaan lisäksi aina maanomistajan lupa. Kertakäyttögrilli on avotuli, jonka luvaton käyttäminen maastossa tai taajamassa on rangaistava teko. Kieltojen noudattamatta jättämisestä seuraa 4-10 päiväsakkoa ja sytyttäjä joutuu korvaamaan aiheuttamansa vahingot.

Kesä

Osoitenumerointi

Kentältä kantautuu tietoa, että osassa keskisuomalaisia kuntia osoitenumerointi ja osoitteiden näkyvyys ja oikeellisuus vaatisivat useissa tilanteissa tarkastelua ja korjausta. Ensihoitajien ja pelastushenkilöstön perille löytäminen riippuu osoitetietojen- ja numerokylttien sekä tienimien virheettömästä löytymisestä niin kartoista, GPS:ltä kuin maastostakin.

Usein näkemisen estää kasvusto; puskat ovat kasvaneet nimikylttien ja osoitenumeroiden eteen, talojen numeroita ei näy ajotielle, tai kyltit voivat puuttua kokonaan. Uusia mökkiteitä rakennetaan, tiedot puuttuvat kartoista ja ne, samoin kuin GPS:t, eivät pysy ajan tasalla. Tiedot tulisikin päivittää riittävän usein, jotta ambulanssit, pelastuslaitos ja poliisi tarvittaessa löytäisivät kohteeseen mahdollisimman sujuvasti.

Mökkikauden aikana kesämökit ja huvilat ovat kovassa käytössä. Vuokramökeissä voi olla asiakkaita, joilla ei ole täyttä selvyyttä sijainnistaan. Mökeissä tulee olla selkeät osoitetiedot ja tarpeelliset puhelinnumerot hyvin esillä, jotta asukas apua tarvitessaan löytäisi ne helposti ja osaisi ilmoittaa hätäkeskukselle oikean tapahtumakunnan, lähiosoitteen ja muut tiedot.

Turvallisuus vesillä liikkuessa

Kesä tuo myös mukanaan tottumattomat vesilläliikkujat tuntemattomille vesialueille. Veneilijän, purjehtijan, surffaajan, vesihiihtäjän ja muiden vesillä liikkujien tulee varustautua oikein turvalliseen liikkumiseen vesistössä. Onnettomuus vesillä on aina vaarallinen. Kylmä vesi kangistaa nopeasti, eikä ilman turvavarusteita pärjää vedessä kovinkaan pitkään.

Veneiden varusteiden pitää olla kunnossa vesillä liikuttaessa. Mela, äyskäri ja turvaliivit ovat minimivarusteet. Kaikkien veneessä olevien tulee käyttää kelluntaliiviä tai –takkia. Alkoholin vaikutuksen alaisena ei vesille pidä lähteä lainkaan.

Venetsialaiset päättää veneily- ja mökkikauden

Länsisuomalainen perinne näkyy jo Keski-Suomessa saakka elokuun viimeisenä viikonloppuna pidettävinä juhlina. Keski-Suomen pelastuslaitos ei kuitenkaan salli ilotulitteiden ampumista ilman etukäteen pelastusviranomaiselle toimitettavaa erillistä ilotulitusilmoitusta. Pelastusviranomainen tekee ilmoituksen perusteella asiasta kirjallisen päätöksen, jossa voidaan asettaa käytölle tarpeellisia ehtoja tai kieltää ilotulitteiden käyttö, jos siitä aiheutuu erityistä vaaraa. Ilotuliteilmoitus, josta päätös voidaan tehdä tulee toimittaa pelastuslaitokselle räjähdysasetuksen mukaan 5 vuorokautta ennen aiottua käyttöä.

Ilotuliteilmoituslomake löytyy ohjeista ja lomakkeista ja sen voi toimittaa käyttöpaikkakunnan pelastusviranomaiselle tuomalla sen toimipisteeseen tai sähköpostilla. Päätöksestä peritään hinnaston mukainen maksu.

Syksy

Sähkönjakeluhäiriöihin varautuminen

Talleta sähköverkkoyhtiösi vikapalvelunumero sekä tienkäyttäjän linjan puhelinnumero 0200 2100 kännykkäsi osoitekirjaan hyvän sään aikana.

Mahdollisessa häiriötilanteessa kansalaistiedustelut ja ilmoitukset häiriöistä tulee soittaa näihin numeroihin tai suoraan muun palveluntarjoajan vikapalvelunumeroon. Ei tiedusteluja hätänumeroon. Jos puhelut ruuhkautuvat tai nettisivut eivät toimi, radiossa luettavat viranomaistiedotteet ja paikallisuutiset välittävät tietoja tilanteesta.

Toimintaohjeita myrskypuuskien varalle

Liukkauteen ja pimeyteen varautuminen

Liukkaat kelit ja jalankulkija
Liukkaat kelit ja ajoneuvot

Kotivara ja naapuriapu (SPEK)
Viranomaistiedotteita teksti-tv:n sivulla 866

Tilanneseuranta

Varoitukset ja turvallisuus (Ilmatieteenlaitos)
Ajokeliennuste ja liikenteen häiriöt (Liikennevirasto)
Liikennetiedotteet (VR)
Pelastustoimen 100 viimeisintä hälytystä (tilannehuone.fi)

Sähkönjakelun mahdolliset keskeytykset Keski-Suomessa:

Elenia Vikapalvelunumero on 020 690 911
Savon Voima Oy Vikapalvelunumero on 0800 307 400
Suur-Savon Sähkö Oy Vikailmoitusnumero on 0800 904 40
Alva Vikapäivystys 014 366 4040
Äänekosken Energia Oy Vikapäivystys 020 632 3899
Keuruun Sähkö Oy Vikapäivystys 020 7879 809
Koillis-Satakunnan Sähkö Oy Vikailmoitukset 03 485 5400
Kuoreveden Sähkö Oy Vikapäivystys 0400 730 370
Kaikki Suomen sähköverkkoyhtiöt: Sähkökatkokartta

Matkapuhelinverkkojen häiriötiedotus:

DNA
Elisa ja Saunalahti
Telia