Pientalon turvallisuus
Vuosittain kotona tai vapaa-aikana sattuu satoja tuhansia tapaturmia, joista useimmat ovat helposti ennalta ehkäistävissä. Tutustu pientalon paloturvallisuusoppaaseemme, joka opastaa turvalliseen asumiseen.
- Pelastautumissuunnitelma
- Soittaminen hätänumeroon
- Palovaroittimien sijoittaminen ja toimintakunto
- Alkusammuttimien käyttö
- Palavien nesteiden ja kaasujen säilytys
- Tulisijojen käyttö ja huolto
- Riskien minimointi
- Omatoiminen varautuminen
Keski-Suomen pelastuslaitos valvoo valvontasuunnitelmassa määritetyillä alueilla ja menetelmillä asumisen paloturvallisuuden toteutumista.
Lisätietoja paloturvallisuudesta löytyy oppaistamme:
Onhan nuohous hoidettu määrävälein? Käytössä olevat tulisijat hormeineen on nuohottava kerran vuodessa. Avotakkaa ei nuohota ellei siitä erikseen sovita. Lisätietoja nuohouksesta.
Löytyykö kotoasi kaikki?
- Palovaroitin
- Käsisammutin
- Sammutuspeite
Kolmen kohdan lyhytohjelma:
- Toimivat palovaroittimet, käsisammutin ja sammutuspeite
Palovaroitin ja alkusammutusvälineet ovat parhaimmillaan hengenpelastavia ja suurilta omaisuusvahingoilta säästäviä, mutta vain jos ne löytyvät kotoa ja toimivat. Palovaroittimien toimintakunnon testauksen ja pattereiden vaihtamisen laiminlyöminen on ainoastaan oman turvallisuuden uhkaamista. - Pelastautumissuunnitelma
Hätätilanteessa, esimerkiksi tulipalossa, pelastautuminen kannattaa aina suunnitella etukäteen. Suunniteltuja pelastautumisteitä pitäisi olla useampi. Opeteltu pelastautuminen vähentää hätääntymistä ja nopeuttaa tilasta poistumista. - Testaus ja harjoittelu
Jotta tosipaikan tullen osaa toimia suunnitellusti, on toimintaa paras myös harjoitella. Alkusammutuskaluston oikeaoppinen käyttö voi sammuttaa palon alkutekijöissään ja poistumisen harjoittelu voi pelastaa perheenjäsenesi hengen.