Skip to main content

3.12.2020

Syksyn aikana tehtiin Joka kodin ilmastoteot Jyväskylässä -kokeilu, jossa koottiin yhteen ihmisen kokoisia arjen ratkaisuja ja palveluita Jyväskylässä.
Image
Japa ry vinkkaa muun muassa lastipyörälainaamosta, ruokaresepteistä ja tekstiilien korjauspalvelusta

Ilmastoteemat ovat viime aikoina olleet pinnalla enemmän kuin koskaan aiemmin ja netti on pullollaan ohjeita oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Usein ihmiset ovat kuitenkin hieman hukassa valintojensa kanssa ja moni miettii, miten omaa hiilijalanjälkeään voisi arjen keskellä keventää.

Asukkaiden arkea helpottamaan syksyllä 2020 tehtiin Joka kodin ilmastoteot Jyväskylässä -kokeilu, jossa koottiin yhteen ihmisen kokoisia arjen ratkaisuja ja palveluita Jyväskylässä. Kokeilu oli osa Jyväskylän kaupungin Circwaste - Jyväskylän käyttäjälähtöiset kokeilut –osahanketta.

Vinkkejä jaettiin sosiaalisen median kautta

Kokeilu toteutettiin somesarjana ja se tarjosi asukkaille vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä. Sarja jaoteltiin kotitalouksissa syntyvän hiilijalanjäljen mukaisesti liikkumiseen, asumiseen, ruokaan ja muuhun kulutukseen. Sarjassa käsiteltiin kutakin teemaa aina viikon ajan ja nostettiin esiin aiheeseen liittyviä jyväskyläläisiä palveluita. Sarja pyöri JAPAn Facebookissa ja Instagramissa arkipäivisin 12.10.–6.11. välisenä aikana. Somesarjassa julkaistut postaukset olivat pääosin JAPAn kesänuorten käsialaa.

– Meillä oli elokuussa, ennen koulujen alkua, neljä 15-17 -vuotiasta nuorta kaksi viikkoa kesätöissä. Heidän tehtävänään oli suunnitella ja toteuttaa somepostausten sisällöt. Kokeilun aikana postauksia täydennettiin tarpeen mukaan teemaan liittyvillä nostoilla, kertoo JAPA ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen.

Somesarjan lisäksi kokeilussa koostettiin kestävän elämäntavan teemoja käsittelevä nettisivusto Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä. Sivustolle on koottu vinkkejä kestävään elämäntapaan Jyväskylässä ja se toimii oppaana aiheesta kiinnostuneille. Sivustoa täydennetään tarpeen mukaan. 

– Halusimme koota jyväskyläläiset kestävään elämäntapaan liittyvät palvelut ja toimijat samaan oppaaseen. Halusimme myös näyttää, kuinka paljon mahdollisuuksia arjen ilmastoratkaisujen tekemiseen Jyväskylässä on tarjolla. Meille voi myös vinkata, mikäli huomaa jonkin palvelun puuttuvan sivuilta, Sarkkinen sanoo.

Sivuille on nostettu esimerkiksi erilaisia paikallisia korjauspalveluita, kirpputoreja, lähiruoan tuottajia, hävikkiruokapalveluja, lähiluontokohteita sekä Lastipyörälainaamo, biokaasun tankkausasemat ja paljon muuta.  

Ruoka kiinnosti eniten

Kokeilun alussa somessa julkaistiin Kaipaatko KEKEä elämääsi? -kysely, jonka avulla kartoitettiin, millaisiin kestävään elämäntapaan liittyviin asioihin asukkaat kaipasivat apua tai vinkkejä. Näihin asukkaiden esittämiin kysymyksiin vastattiin joko viikkopostauksissa tai omasssa Japattajat vastaavat -osiossa. Somesarjan päätti Tuliko KEKEstä osa elämääsi? -kysely, jolla kartoitettiin kokeilun vaikuttavuutta.

Alkukyselyn perusteella asukkaat kaipasivat eniten vinkkejä kestävään ruokaan: kasvisruokareseptejä ja tietoa lähiruuasta. Somesarjassa annettiinkin runsaasti vinkkejä esimerkiksi lähi-, satokausi- ja hävikkiruuasta sekä palstaviljelystä. Lisäksi vinkattiin erilaisista vegaani- ja kasvisruokaresepteistä. 

Myös loppukyselyn perusteella ruoka nousi kokeilun kiinnostavimmaksi teemaksi, seuraavaksi eniten kiinnosti kestävän asumisen ja kuluttamisen teemat. Kyselyyn vastanneista suurin osa arveli, että yksi tai useampi vinkki siirtyi osaksi omaa arkea.

Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä -kokeilu onnistui hyvin. Somepostauksia seurattiin, niitä kommentoitiin ja jaettiin. Kyselyiden perusteella tämän tyyppiselle tiedolle on kysyntää ja ihmisiä kiinnostaa oma hiilijalanjälki. Jatkossa nettisivustoa tullaan päivittämään tarpeen mukaan ja sitä voidaan hyödyntää paikallisena kestävän elämäntavan oppaana erilaisissa yhteyksissä. 

Somepostauksiin voi tutustua JAPAn Facebookissa ja Instagramissa.
Tutustu myös Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä -nettisivustoon.


Teksti: koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry