Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lääkärit ja hoitajat keskustelevat keskenään.

Keski-Suomen sote-uudistus

Uusin blogikirjoitus

Arjen digitaidot hyvinvoinnin lähteenä

Kuva
Mies ohjeistaa naista digitaidoissa.

Viimeisten vuosikymmenten päätähuimaava teknologinen kehitys on johtanut siihen, että tänä päivänä elokuvan katsominen, ruokatarvikkeiden ostaminen ja reseptin uusiminen onnistuvat kaikki yhdellä ja samalla laitteella.

Mielenterveys on sinun ja minun – meidän kaikkien

Kuva
Nainen nukkuu metsässä päiväunia.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämiselle on suuret odotukset ja on selvää, että mielenterveys- ja päihdepalveluita tulisi kehittää.

Hyvinvoinnin vahvistaminen vaikuttavinta ehkäisevää päihdetyötä

Kuva
Metsä- ja järviaisema taivaalta kuvattuna.

Ehkäisevän päihdetyön lain (2015/523) tarkoituksena on vähentää päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttöä sekä rahapelaamista ja niiden käytöstä aiheutuvia terveydellisiä, sosiaalisia tai yhteiskunnallisia haittoja.

Osallisuus on ajattelun ja toimintakulttuurin muutosta

Kuva
Isä ja tytär loikoilevat riippukeinussa.

Hankkeissamme on satsattu osallisuuteen alusta pitäen. Tehtäviini kuuluu muun muassa maakunnallisen osallisuuden toimintamallin luominen yhdessä Keski-Suomen kuntien ja järjestöjen edustajien sekä kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Osastohoito tärkeä osa toimivaa palvelupolkua

Kuva
Kynä kädessä

”Sairaalat on rakennettu vuoteita varten, eikä iäkkäille kuntoutujille”. Lainaus on geriatrian emeritus professori Jaakko Valvanteen kärjistys muutaman vuoden takaa.

Ravitsemuksen potentiaali terveydenhuollon menojen karsimisessa osin hyödyntämättä

Kuva
Avokadoa, tuoretta leipää ja mansikoita.

Säästöä tuo ennaltaehkäisevä työ, kuten varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ruokakasvatus ja monipuoliseksi ruokailijaksi kasvattava maistuva ruoka.

Uusi vuosi – uudet, pysyvät elämäntavat? 

Kuva
Nainen venyttelee luonnossa auringonpaisteessa.

Näin vuoden vaihduttua meistä moni on päättänyt tehdä muutoksia elämäntapoihinsa. Joku syö terveellisemmin, toinen liikkuu enemmän, kolmas käyttää vähemmän alkoholia ja neljäs päättää tehdä muutoksia näissä kaikissa osa-alueissa.

Hyvällä pöhinällä, yhdessä ja moniammatillisesti kehittäen - tuli sotea tai ei 

Kuva
Joukko sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma aloitti neljä kuukautta sitten. Menivät sote-lait läpi eduskunnassa tai ei, Keski-Suomen sote-uudistus kehittää nykyisten sote-palveluiden järjestäjien palveluita kohden parempaa saatavuutta, yhdenvertaisuutta ja laatua.

Hyvää joulua!

Kuva
Joulukuusi koristeineen.

Rauhallista joulua ja onnea uudelle vuodelle 2021!

toivottaa Keski-Suomen sote-uudistus -hankkeiden työntekijät
 

#hyväarkikaikille #soteuudistuskeskisuomi 
 

Osallisuus ja järjestöyhteistyö onnistuneen sote-uudistuksen lähtökohtina

Kuva
Metsä- ja järviaisema taivaalta kuvattuna.

Keski-Suomen sote-uudistuksessa merkittävä osa työtäni on laatia maakunnallinen järjestöyhteistyön strategia sekä osallisuuden toimintamalli.

Kohtaa ja kuuntele - yhdessä kohti lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia

Kuva
Lääkäri tutkii nuorta tyttöä stetoskoopilla.

”Yleisesti tiedossa on, että junaliikenteen aikataulut pitävät harvoin. Sote-junan saapuminen väliaikaishallinnon asemalle on hiukan myöhästynyt. Myös LAPE-juna kulkee aikataulusta jäljessä. Pääteasema voidaan kuitenkin saavuttaa ajallaan.

Kuinka me voimme? Ihmiset numeroiden takana

Kuva
Isä ja tytär loikoilevat riippukeinussa.

Maakunnallisen hyvinvointiohjelman laatiminen on yksi osa työtäni Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeissa. Hyvinvointiohjelma pohjautuu nykytilan arvioon, eli tilannekatsaukseen siitä, kuinka me keskisuomalaiset voimme.

Saatteko te soten vihdoin maaliin?

Kuva
Sosisaaliohjausta Kuokkalan terveysasemalla

Tämä kysymys kuului monesta suusta, kun aloitimme työn Keski-Suomen sote-uudistus -hankkeissa elokuussa 2020. Sote-lainsäädäntö elää omaa elämäänsä ja sen osalta olemme viisaampia loppuvuoden ja ensi vuoden aikana.

Onneksi on Omaolo!

Kuva
Nainen käyttää tabletti-tietokonetta.

Omaolo.fi otettiin käyttöön Suomessa 6.2.2019. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon sähköinen asiointipalvelu tarjosi aluksi kolme palveluarviota ja kolme oirearviota. Oirearvioista käyttöön otettiin ensimmäisenä hengitystietulehduksen, alaselän kivun ja virtsatietulehduksen oirearviot.

Sotea sotesta riippumatta

Kuva
Sairaanhoitaja pitää lamppua kädessään.

Saimme Keski-Suomeen Sosiaali- ja terveysministeriöltä reilut yhdeksän miljoonaa euroa maakunnallisen sote-uudistusta tukevan hankekokonaisuuden toteuttamiseen. 

Keski-Suomen sote-uudistus -blogi tekee ajankohtaiset sote-uudistuksen teemat näkyviksi ja nostaa ne keskusteluiden aiheiksi. Blogissa visioidaan, miltä tulevaisuuden sote näyttää eri puolilla Keski-Suomen maakuntaa. Kirjoittajina toimivat sote-asiantuntijat ympäri maakunnan.

Tule mukaan seuraamaan! 

Asiasanat: